Pre deti

Pstruh dúhový filet cca 250 g

3,33 € / ks 13,32 € / 1 kg
Kategória: ČERSTVÉ RYBY
Spôsob tepelnej úpravy: Grilovanie, Varenie, Pečenie, Varenie v pare
Váha filety cca: 200 - 300 g
Krajina pôvodu: Slovensko, Taliansko
? Ďalšie info: podľa aktuálnej ponuky

Pstruh dúhový (Oncorhynchus mykiss)

Táto u nás najpredávanejšia lososovitá ryba, ktorá je dostupná počas celého roku, bola pôvodne privezená do Európy z USA koncom 19. storočia. Zo zoologického hľadiska je príbuzná Tichomorským lososom. Je schopná žiť v sladkých vodách ako aj v mori. V svojej domovine môže dorásť až do váhy 24 kg. Voči prostrediu je odolnejšia ako pstruh potočný, sivoň alebo lipeň. U nás v prírode sa vyskytuje vďaka vysadzovaniu z akvakultúrnych zariadení, kde sa umelo vytiera. Optimálna teplota pre chov je 14°C – 17°C . Vydrží však na rozdiel od pstruha potočného aj teploty nad 20°C.

Nakoľko je to mäsožravá ryba, potrebuje potravu bohatú na živočíšne proteíny. Vyliahnutá mlaď sa začína po spotrebovaní žĺtkového váčku / prvotná zásoba živín po vyliahnutí/ živiť zoo planktónom. Postupne prechádza na väčšiu potravu ako je bentos a neskôr až na vodný hmyz a malé rybky.

Chov pstruha dúhového na Slovensku predstavuje najvýznamnejší farmový odchov zo všetkých rýb chovaných u nás. Hlavným producentom na svete je Chile. V Európe to je najmä Taliansko, Francúzsko, Dánsko, Nemecko, Španielsko a Turecko.

 

Z kulinárskeho hľadiska si myslím, že najvyššiu kvalitu majú práve naše, slovenské pstruhy. Je to najmä z týchto dôvodov:

  • kvôli klimatickým podmienkam, pstruhy sú dlhšie chované / až 14 mesiacov/ . V zime sú rybníky zamrznuté, ryby sa kŕmia iba záchovnou dávkou , preto je svalovina  pevnejšia.
  • ryby sú chované na najčistejších riekach a potokoch , svalovina vyniká svojou typickou chuťou.

Veľmi chutné sú aj pstruhy chované pod Alpami, z Talianska, Francúzska a Nemecka. Najmenej kvalitné považujem pstruhy z Turecka. Sú však lacnejšie.

 

Zo športového rybolovu je stredobodom najmä pre muškárov a lov prívlačou. Zvlášť na väčších riekach sa prejavuje dobrou bojovnosťou a pri dĺžkach ryby nad 50 cm jej zdolávanie patrí k najkrajším zážitkom rybára.

 

Spôsob úpravy

Používa sa na pečenie, zapekanie, varenie a údenie.

Recept na Grilovaný filet zo pstruha s pečenou cviklou, krúpami, malinovým humusom a maslovou omáčkou

 

Grilovaný filet zo pstruha

 

Skladovanie ?

Chladený produkt skladujte pri teplote 0-2°C

 

Trvanlivosť

Trvanlivosť od dátumu výroby je 7 dní.

 

Alergény

Ryby a výrobky z nich.

 

Zloženie

Pstruh dúhový (Oncorhynchus mykiss)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní užívatelia môžu pridávať články. Prosím prihláste sa alebo registrujte.

Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:
$("
Ako účtujeme vážený tovar?
")