Pre deti NA GRIL

Pstruh dúhový filet cca 250 g

18,90 € / kg 4,73 € / 250 g
DOSTUPNÉ
Kategória: RYBY A MORSKÉ PLODY
Váha filety cca: 200 - 300 g
Krajina pôvodu: Slovensko
? Ďalšie info: podľa aktuálnej ponuky

Pstruh dúhový (Oncorhynchus mykiss)

Táto u nás najpredávanejšia lososovitá ryba, ktorá je dostupná počas celého roku, bola pôvodne privezená do Európy z USA koncom 19. storočia. Zo zoologického hľadiska je príbuzná Tichomorským lososom. Je schopná žiť v sladkých vodách ako aj v mori. V svojej domovine môže dorásť až do váhy 24 kg. Voči prostrediu je odolnejšia ako pstruh potočný, sivoň alebo lipeň. U nás v prírode sa vyskytuje vďaka vysadzovaniu z akvakultúrnych zariadení, kde sa umelo vytiera. Optimálna teplota pre chov je 14°C – 17°C . Vydrží však na rozdiel od pstruha potočného aj teploty nad 20°C.

Nakoľko je to mäsožravá ryba, potrebuje potravu bohatú na živočíšne proteíny. Vyliahnutá mlaď sa začína po spotrebovaní žĺtkového váčku / prvotná zásoba živín po vyliahnutí/ živiť zoo planktónom. Postupne prechádza na väčšiu potravu ako je bentos a neskôr až na vodný hmyz a malé rybky.

Chov pstruha dúhového na Slovensku predstavuje najvýznamnejší farmový odchov zo všetkých rýb chovaných u nás. Hlavným producentom na svete je Chile. V Európe to je najmä Taliansko, Francúzsko, Dánsko, Nemecko, Španielsko a Turecko.

 

Z kulinárskeho hľadiska si myslím, že najvyššiu kvalitu majú práve naše, slovenské pstruhy. Je to najmä z týchto dôvodov:

  • kvôli klimatickým podmienkam, pstruhy sú dlhšie chované / až 14 mesiacov/ . V zime sú rybníky zamrznuté, ryby sa kŕmia iba záchovnou dávkou , preto je svalovina  pevnejšia.
  • ryby sú chované na najčistejších riekach a potokoch , svalovina vyniká svojou typickou chuťou.

Veľmi chutné sú aj pstruhy chované pod Alpami, z Talianska, Francúzska a Nemecka. Najmenej kvalitné považujem pstruhy z Turecka. Sú však lacnejšie.

 

Zo športového rybolovu je stredobodom najmä pre muškárov a lov prívlačou. Zvlášť na väčších riekach sa prejavuje dobrou bojovnosťou a pri dĺžkach ryby nad 50 cm jej zdolávanie patrí k najkrajším zážitkom rybára.

 

Spôsob úpravy

Používa sa na pečenie, zapekanie, varenie a údenie.

Recept na Grilovaný filet zo pstruha s pečenou cviklou, krúpami, malinovým humusom a maslovou omáčkou

 

Grilovaný filet zo pstruha

 

Skladovanie ?

Chladený produkt skladujte pri teplote 0-2°C

 

Trvanlivosť

Trvanlivosť od dátumu výroby je 7 dní.

 

Alergény

Ryby a výrobky z nich.

 

Zloženie

Pstruh dúhový (Oncorhynchus mykiss)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie